Przepis babci Halinki na grzyby marynowane

SKŁADNIKI:
  • * 1 kg świeżych grzybów
  • * 3 cebule
  • * pieprz
  • * ziele angielskie
  • * gorczyca
  • * goździki
  • * chrzan
ZALEWA:
  • * 400 ml wody
  • * 200 ml octu (10%)
  • * 8 płaskich łyżek cukru
  • * 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie:
Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut. O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w tutaj    Zamknij