Grzyby marynowane - przepis Joli

SKŁADNIKI:
  • * 1,5 kg świeżych grzybów
  • * 1 łyżka soli
  • * 1 litr wody do obgotowania grzybów
  • * 1 cebula
ZALEWA:
  • * 3 szklanki wody
  • * 1 szklanka octu (10%)
  • * 2 płaskie łyżeczki soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • cebula pokrojona w krążki

Przygotowanie:
Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić. ocet rozcieńczyc 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotowac około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzic czy nie ciekną. Można pasteryzować około 20 min.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w tutaj    Zamknij